Активизъм за градски трансформации

Интерактивен отворен урок

lauantaina 2. syyskuuta 2023 11.00 16.30
19 Osallistujaa
Bulgaria

Искате ли да научите как да подобрите публичните пространства около себе си чрез сътрудничество за намиране на колективни решения за обществената среда?

Желаете ли да развиете умения в сферата на градското планиране и да научите как да ги прилагате?

Интересувате ли се какви са алтернативните възможности за гражданска активност и намеса с цел промяна на облика на градската среда?

Ако е така, заповядайте на отворения урок на тема “Активизъм за градски трансформации”, който ще се проведе като част от фестивалната програма на “Реките на София” на 2 септември 2023 г. в регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” на ул. Емил Берсински 5 в София.  

В рамките на събитието участниците ще имат възможност да се запознаят с отделните стъпки от зараждането на една идея през работа с общности и институции, откриване на подходящи канали за финансиране до физическо изпълнение. Моделът ще бъде разгледан през призмата на конкретни примери и ще бъде тестван чрез ролеви игри и упражнения за прототипиране в практическата част от срещата.

Водещи на събитието ще бъдат експерти от Фондация Колективът, която обединява граждани, нестопански организации, публичния и частния сектор в инициативи за създаване на по-добри градски пространства. Организацията е официален партньор на Новия Европейски Баухаус. През 2023 г. тя беше отличена с награда в категория за устойчив дизайн на годишните награди на Новия Европейски Баухаус с проекта си Danube Design Lab Ruse, а през 2022 г. проектът Реките на София беше един от финалистите в същата категория. Реките на София спечели и наградата на Европа Ностра за 2022 г., най-престижното отличие в Европа за опазване на културно наследството. 

Събитието е предназначено за всеки, който се интересува от темите урбанизъм, публични пространства, обществен диалог, активизъм, гражданско участие, сътрудничество, намиране на колективни решения. Не е нужен предишен опит. 

Регистрацията е задължителна и ще бъде прекратена при изчерпване на местата.

Входът е свободен.


Програма

10:30 - 10:50 Регистрация

10:50 - 11:00 Откриване и запознаване с участниците.

11:00 - 12:00 Дискусионен панел на тема: “Стъпки за създаване на проект за намеса в градска среда”

12:00 - 13:00 Интерактивна ролева игра за граждански активизъм

13:00 - 14:00 Обяд

14:00 - 16:00 Практическа работа по групи с комплект за градски трансформации

16:00 - 16:30 Рефлексия и обратна връзка